Sanno che godere la vita..

Första julklappen införskaffad! One down - eeeh....några kvar to go.  Julbelysningar över hela stan skapar stämning fast marken är lika snöfri som solen, ska se om man kan få det bra på bild och lägga upp här.

Ikväll middag/fest med Cengiz's (turken) kompisar från skolan. Utan Cengiz...hm, kan bli intressant. Imorgon heldag med Erasmus till Parma och Modena. Kanske kan man få span på någon Ferrari?! (fabrik i Modena)

Piazza Maggiore är på gång att bli fullt av folk igen, på söndag är det stor fest för att hylla Ducati, som vann både förar- och stall-VM detta året i roadracing (motorcykel). Deras "hemmaplan" ligger strax utanför Bologna och det finns även ett museum på andra sidan stan som så småningom ska utforskas.

                         

Bologna är...

...en väldigt praktisk stad när det spöregnar har jag upptäckt. Med alla dessa valvgångar överallt i staden (som från början ska ha byggts för att ge studenterna tak över huvudet) kan man i princip gå under tak hela vägen hem från skolan. Tur det när man glömt sitt  dyra märkesparaply hemma!

De första ECTS-poängen har idag inkasserats här i Bologna. Till de 6 surt förvärvade från språkkursen i Perugia kan nu läggas de 6 lite tyngre poängen från "Controlli Automatici". Muntlig tenta erbjöds efter att de sett mitt resultat på det skriftliga "halvtidsprovet", anledningen till detta lämnar jag fri för egen tolkning. Hur som haver återstår det nu två skriftliga prov i mitten av december, fram till dess verkar det bli som en klassisk svensk tenta-p utan lektioner med mycket eget pluggande i skolan. Wonderful!

För övrigt ganska komiskt med muntlig tenta mellan en engelsktalande med dålig italienska och en italienare med dålig engelska. Jag försökte prata på italienska utan framgång varpå jag gick över till engelska. Han försökte på engelska men jag förstod bättre hans italienska....Italienare har sån konstig brytning när de pratar engelska, vanliga ord kan låta helt oförståeliga. Sluta dubba all tv/filmproduktion man kommer över kanske kan vara ett steg i rätt riktning?


Wir Sind Helden

Så var då Bayern och framför allt München avbockat på Europakartan efter en långweekend med mersmak. Irritationen över att behöva sitta och huttra på tågstation i Bologna i en timme på onsdagsnatten byttes snart ut mot glädjen över t-shirt kap på H&M  Sonnenstrasse (?) och värmen i en kaffe på Starbucks.
Det provsmakades weiss-wurstel & pretzel-frukost, apfelstrudel, tysk falukorv, svensk köttfärssås, tacos och givetvis en och annan weissbier. Sicken kulinarisk helg!

Turistinslagen bestod av Olympiaparken, Allianz Arena, BMW Welt, Moderne Pinakoteke och Universitetet. Kartoffel museum sparas till nästa gång. Likaså Olympia Schwimhalle, som denna vecka/helg var bokad för ett simhoppsjippo med tyska kändisar. Vore nåt o köra i Eriksdalsbadet, Bert-Åke Warg köra 1,5 volt i pik från 3an och Mona Sahlin köra tyska från 10an.. given succé.

Väl i Bologna slungas man tillbaka in i vardagen med muntlig tenta imorgon onsdag, på områden jag inte direkt är bästa vän med. Ska öva på att pressa fram tårar på beställning ikväll när jag lägger mig, kan komma väl till pass imorgon.

Idag sagolik tortellini i skolmatsalen för 2 euro som sedan följdes upp av (faktiskt) den godaste pizzan jag ätit hittills i pizzalandet. Från samma pizzeria som vanligt, men det var något extra med den. Tog slut alldeles för fort.

Slöa italienare

Gårdagskvällens sökande efter logistik-bok gick åt skogen. Jag hittade dit, fick mitt passerkort som man oftast behöver här i krokarna för att komma in till härligheterna (böckerna alltså), letade en stund utan att hitta min bok. Tillbaka vid infodisken blev man dissad och hänvisad till biblotikarietjänsten som erbjuds må-fre 9-17 om man behöver hjälp med något. Eftersom de stod 4 stycken bakom disken utan sysslor frågade jag om kanske någon av dem kunde hjälpa mig att hitta boken, men icke. Må-fre 9-17 o därmed basta. Våga vägra vara hjälpsam-biblioteket är funnet!

Desto bättre då att jag upptäckte att kursboken i logistiken, som på tek.fak är utlånad och har 3 förbokningar, även fanns på ett bibliotek fem minuters promenad därifrån. Så...nu ligger den här på skrivbordet o bara väntar på att få bli läst. Tur för mig att italienska studenterna inte orkar pallra sig 5 minuter från skolan för att fixa en bok!
Ikväll (inatt) avfärd norrut, till södra Tyskland närmare bestämt. Olympiahallen givetvis stängd denna vecka (vad annat var att vänta?) men ölen ska väl ändå inte kunna ta slut. Den som lever får se.

För övrigt så skiljer sig lånereglerna ganska mycket här bland biblioteken, på tek.fak. dög inte körkortet som id utan pass var tvunget att visas upp + 2 el 3 signaturer på div lånedokument. Oftast behövs ej id utan bara efternamn och en signatur, och idag endast efternamn. Om någon undrar...


Toscana


fin liten väg ner till ännu finare utsikt


lyckades hitta lite grönska trots kring fåtal plusgrader o sporadiskt snöfall

     
fint toscansk vin inmundigades på kvällen, direkt från producenten...


dessa tunnor innehöll vin som smakade aningen bättre än föregående kvälls motsvarighet

 "Via Stretta", stretta = trång, smal.. verkar passa bra

 svårt att få med på bild, hursom väldigt häftigt ljus vid solnedgången

Alla bocca

Ensam svensk bland ca 80 andra utbytesstudenter under en helg med fokus på Toscana, fann både för- och nackdelar med detta. Mestadels tyskar o spanjorer (såklart) men även några australiensare, irländare o ungrare hade hittat till samlingsplatsen.
4 städer/byar bockades av; Vindhålet Citta della Pieve, mysiga Cortona, vinproducerande och kyrktäta Montepulciano,  och slutligen Pienza som bjöd på mäktiga utsikter över det toscanska landskapet.
Lördagen innehöll även en middag där jag hade (miss?)nöjet att hamna hos de vildaste spanjorerna i sällskapet, resultatet blev som en hederlig Linkan-sittning med sång, taktikskålar (hence rubriken), härjande med servitörer osv.  Hade varit roligare om fler bord var med på noterna men vi hade hursomhelst trevligt. Antipasto en krämig pastasoppa, primo piatto penne med salsaås, secondo piatto stekt potatis med skinkstek, dessert äppelkaka & grädde och därefter kaffe o småkakor. Man tackar.
Att vi sedan blev tvungna att byta hotell vid midnatt för att värmen var trasig antar jag man får ha överseende med. Bytte upp oss en stjärna till 4 :)

Imorse återigen föreläsning med mr Funny Guy, han kämpar o kämpar med att arbeta sig igenom en powerpoint med 99 slides. Vanligtvis hinner han med 10-12 slides på två timmar tack vare hans små sidospår, som verkligen är otroligt spännande och mindopening. Idag bockades det av 4 slides (=många sidospår...)
God o billig lunch i mensan följd av turen att finna en ledig plats i biblioteket, Heureka! Några timmars studerande, som skall återupptas senare när jag förhoppningsvis har hittat en lämplig lärobok i logistiken. Fingers crossed.
Vild gissning är att jag måste registrera mig ånyo på detta bibliotek, det verkar ju faktiskt ganska dumt att ha samma användarregister för alla bibliotek i en stad. Har hittills samlat på mig 3 lånekort.

Adesso, vado alla biblioteca


Jazz & italiano

Härom kvällen bjöds man ut till "La Villa", ett utbytesstudentboende 7 km utanför stan, av min gode vän Cengiz. Där lagades det indiskt och jag, Cengiz och hans rumskompis Alexander njöt i fulla drag. Lite svett i pannan som vanligt så fort currypasta har ett finger med i spelet, men gott!
Därefter togs en buss tillbaka in till stan. Under denna halvtimmesfärd insåg jag att jag bör sluta med mitt gnällande över 25 minuters promenad till skolan o knappt 10 till Piazza Maggiore.  Finns alltid de som har det värre...
Hur som helst blev det jazzklubb tillsammans med övriga studenter från Cengiz's lab, där de håller på med sina resp ex-jobb. Alla dessa var italienare och väldigt framåt, vilket resulterade i mycket praktiserande av min italienska. Verkligen en härlig känsla att snacka o skämta med de andra, mer sånt!

Imorgon avfärd till Toscana med AEGEE (utbytesstudentförening) för ett antal stadsbesök; Cortona, Città della Pieve, Montepulciano och Pienza.

Försöker hitta biljetter till fotbollsmatchen Fiorentina - Inter, men Italien ligger inte direkt i topp när det gäller internet-tjänster, eller internet-användande heller för den delen.

Chokladmässan då? Jo, det var en fascinerande miljö att ströva omkring i. Det smakades vit choklad, pistagechoklad, saffranskakor med choklad samt smält varm choklad i en mugg med vispgrädde, riktiga godsaker vill jag lova! Stod även o beundrade diverse chokladskulpturer såsom kaffekokare, mobiltelefoner,  vinkeljärn, änglar, spikar, snögubbar mm, många lika verklighetstrogna som de bästa vaxdockorna hos Madame Tussaud.


                           

La festa della cioccolata

Så har då äntligen allt detta undrande kring vad som ska hända på Piazza Maggiore ersatts med ett litet leende på läpparna. Det har visst kommit en chokladmässa till staden. På grund av ett enormt behov av toalettbesök gick jag bara rakt igenom området på vägen hem från skolan, men hann ändå känna doften av choklad i luften. Återbesök med tömd blåsa genomföres senare.

Ikväll slår Nystrand världsrekord i Eriksdalsbadet, 20.94 blir segrartiden.....

Yes, tvättid!

Dagens händelse: Jag lyckades få en tvättid!! Och nu kanske ni tänker "men, hade han inte tvättmaskin i lägenheten..." Detta stämmer till 100 procent, glöm dock inte att ta med i kalkylen det faktum att det även bor två tjejer i lägenheten. Dessa damer är, har jag upptäckt, mycket renliga av sig vilket är bra, men att komma hem och upptäcka en ledig tvättmaskin väntandes i badrummet vet jag ännu inte hur det känns. Ikväll satt jag bokstavligt talat med tvätthögen redo och sprang sen ut med den så fort föregående maskin plockats ur. Success!

Annat var det i Perugia, där rynkades det istället på ögonbrynen av övriga i lägenheten om man körde igång tvättmaskinen. "Varför tvättar du?" ungefär... skönt att människor är olika.


Hör ni mig

Alla föreläsare har här för vana att använda mikrofon på föreläsningarna, vilket underlättar väldigt när man råkar hamna längst bak i föreläsningssalen. Det blir aldrig något problem att höra vad de säger, något som gärna får standardiseras även i Linköpings fina aulor tills senast nästa höst.

När doktoranden idag kom in och skulle hålla i logistik-föreläsningen (för tredje gången) istället för examinatorn gick en djup suck genom salen.. han måste känt sig välkommen. Förstår inte varför alla blev missnöjda, jag tycker han är både mer pedagogisk och roligare än ordinarie karln, som för övrigt heter Gamberi i efternamn = havskräftor på italienska, charming..

Och Zlatan fick guldbollen såklart, till och med en liten notis i italienska Metro.
Annars handlar det mesta på sportsidorna om våda(?)skjutningen av Laziosupportern och alla uppskjutna matcher i och med denna händelse. Den gemene polismannen är inte populär här för tillfället.  

Hjälpsam lärare

I Sverige: En tyst skrivsal där man agerar störningsmoment vid en diskret harkling. Frågor från studenterna berör huvudsakligen tolkningsproblem av en fråga och Gud förbjude om man frågar om något som skulle kunna tolkas som att man vill ha hjälp med uppgiften.

Här: Läraren hasar runt i salen och går igenom betygsgränserna, hur de räknas ut, varför det gamla systemet var bättre, ökade administrativa kostnader med det här systemet, i och för sig bra för samhället då det genererar fler arbetstillfällen bla bla.. UNDER PROVTIDEN!!! Hur lätt är det då att koncentrera sig undrar man? Tja, svårare än när det är tyst i alla fall. 3 gånger (under 1,5 timme) ringer en mobiltelefon i någons ficka. En student frågar läraren  vad skillnaden egentligen är mellan "duplex" och "half duplex". Ha ha, nu blir du dissad big-time tänker jag å hånler åt studenten ifråga. Döm av min förvåning när läraren börjar förklara hur deras olika strukturer och funktioner skiljer sig åt, och i princip svarar på uppgiften i provet. Underligt..... dessvärre hade inte jag samma fråga på mitt prov så snålskjutsen uteblev.

En annan dum idé är hela konceptet med multiple-choice frågor med minuspoäng för fel svar. Hade jag låtit bli att chansa hade det förmodligen genererat ett avsevärt mycket bättre resultat, men dum som man är sitter man o tycker att "jaja, man måste våga chansa lite så  det är väl lika bra o köra på"
På frågor jag knappt förstår bockar jag i godtyckliga alternativ som jag förstår ännu sämre, var är logiken här? 
Tenta på Lucia, då blir det inget chansande inte.  "Ja e int bitter"...

Härligt höstväder här idag, någon typ av gigantisk mässhall har slagits upp på Piazza Maggiore men fortfarande tom. Ska undersökas senare idag. 
Tittar ut mot vår stora fina terrass och längtar till våren, då man kan sitta ute i solen o studera (och självklart börja jobba på brännan ett par månader tidigare än hemma) Men först blir det snö. Kanske.

Dov'è il salato

En sån överraskning det var idag när man äntrade skolmatsalen och fick se att det serverades lasagne! Annars brukar en godtycklig form av pasta med tunn smaklös tomatsås vara vad som erbjuds. Idag var det fest däremot!Vad som saknas däremot är vanlig, fräsch grönsallad till. Finns oftast bara överkokta gurkskivor (...) o babymorötter alternativ blomkålspuré att välja på. Inget som det vattnas i munnen av.

Svårigheterna att hitta en lugn studieplats på skolan är desamma som i A-huset under tenta-p, varför kan inte folk sitta hemma o plugga istället så JAG kan få plats i bibblan. Finns fyra stora "klassrum" i en sidobyggnad tänkta för självstudier, men ljudvolymen påminner mer om ett café under rusningstid än en tyst läsesal. Poängteras ska dock att när man väl hittar en plats i bibblan är det hur behaglig studiemiljö som helst.. fliten från alla runt omkring en smittar av sig, så tiden flyger iväg. Annorlunda och tillfredsställande känsla när det gäller plugg.

Idag såg jag även den första andra (förutom jag själv) vänsterhänta studenten hittills!! Slösat bort många minuter under föreläsningarna på o fundera över denna iakttagelse. Var inne på att alla i Italien får vänsterhanden bakbunden när de börjar skolan för att på universitetet kunna tillgodogöra sig de högerhäntsanpassade skrivborden i aulorna, men idag fann jag alltså min okända vän. Skönt att återigen vara en i mängden...

"What do you get when you cross a mobster with an international standard?"
"An offer you can't understand"
Säkert kul om man är insatt i området. Jag jobbar på att förstå poängen

Dags för dugga. Igen.

Förhoppningarna var inte särskilt höga, men värre var att man inte lyckades spika de frågor som man trots allt kände sig säker på... Jaja, vad är väl en liten dugga när den blandas ut i det stora havet av tentor, labbar, inlämningsuppgifter, projektarbeten som ska bockas av under en utbildning. Inte obetydlig, men ganska nära. Får se det som en erfarenhet rikare i det italienska skolsystemet!
Inte jätteeffektiv procedur innan provet; Korridoren proppfull med studenter som skulle skriva. Läraren kommer ut och ropar upp alla. Check. Sen börjar han om från början, och kontrollerar ID-kort på varje person innan de går in i skrivsalen. Första uppropet lite onödigt kanske? Eller?
Väl innanför dörren står en annan tjomme och placerar ut alla studenter. Allt eftersom det fylls på blir förvirringen bara större när han visar folk till upptagna platser, hoppar över platser i mitten av raderna så alla på sidorna måste resa sig, svarar i sin mobiltelefon o samtidigt pekar åt alla möjliga håll etc etc. Varför inte bara låta alla gå till en ledig plats? Känns enklare.

På lördag smäller det igen, denna gång i "Computer Networks". Har lånat en mycket bra bok på biblioteket som ska tillbaka imorrn. Förhoppningsvis har ingen bokat så jag kan fortsätta plöja igenom den i veckan, annars lutar det åt ett inköp av boken ifråga, då bl a Cengiz (turken som gör ex-jobb här) menar att den fungerar som referensbok för allt som rör IT och kommunikationssystem. Det jag läst hittills är till och med kul att läsa, vem hade kunnat tro det?!

Florens torsdag-fredag var mycket trevligt, en stad som är precis så som jag föreställde mig en italiensk stad innan jag åkte hit. Många gågator, mycket affärer o caféer, fullt med folk överallt, pampiga gamla byggnader och även en hel del turister. Hittade bland annat ett café med glass (rån + 2 kulor) för 9 euro... ska det va så ska det! God var den.

Annars växlande väder, sol men oftast kallt. Mörknar runt fem på eftermiddagen. Två nyinköpta tröjor kan inte användas annat än i lägenheten eftersom de inte går under min jacka och är för kalla för att användas utan jacka. Bra tänkt! Enda lösningen måste vara att jag blir tvungen att införskaffa en till jacka. Tråkigt :)


RSS 2.0