Undanhållande av fakta

I veckan blev jag haffad av en sån där jobbig person som alltid står utanför entrén till skolorna och försöker få ens namn på någon typ av anmälningslista. Tyckte det var lika bra så jag fick prata lite italienska, och anlände idag till föreläsning # 3 i serien om 5. Tjejen hade informerat mig om att det var en föreläsningsserie om diverse viktiga politiska händelser under de senaste seklerna, effekterna idag och vad som kunde gjorts annorlunda. Verkade väl okej tänkte jag. 
Väl på plats möts jag av 5 personer från skolkommittén  "Lotta comunista" (ungefär "Kommunistisk front") som hälsar mig välkommen och visar mig in i föresläsningssalen. På väggarna hänger stora affischer med Lenin, Marx m fl. som jag inte känner igen. Allt är rött och härligt; väggar, gardiner, stolar, katedern, föreläsarens kavaj o slips...

Efter nästan 3 timmars babblande om Marx hit o Lenin dit och varför/därför-monologer varannan minut, gör mannen där framme en liten paus varpå jag passar på att smyga ut. Flämt! Utanför står en av kommitté nissarna redo och försöker pracka på mig diverse tidsskrifter och böcker. Jag tackar nej. "Vi ses på 4e föreläsningen på lördag då" säger han. Mm....eeeller inte. Om ett tag kanske jag kan se någon positiv lärdom i denna bortkastade eftermiddag, för tillfället känns den dock bara...bortkastad.

Skönt i alla fall att man har någon som hjälper en med studierna här hemma :)image6


Hur man ser att en person är italienare

- Cigarett i handen
- Slänger nonchalant iväg fimpen på gatan när hon/han är färdigrökt
- Pratar konstant i mobiltelefon
- Solglasögon. Väderlek eller tid på dygnet ointressant. På väg hem från skolan idag (spöregn o igenmulet) ser jag 4 grabbar sitta på ett utecafé, alla med dunjackor och... just det, solglasögon.

Hur man ser att en person är italiensk student
- Eastpak-ryggsäck på ryggen, av samma modell som var vanlig i Sverige under min högstadietid.
- Anammar en mycket, mycket sävlig gångstil, inte bara på väg till skolan utan även därifrån.
- Bär en luvtröja av märket Rams (som köps till låga priser på marknaden som är i stan varje helg. tror jag ska köpa en imorrn för att smälta in lite) På dagens föreläsning såg jag dock en kille med Volcomtröja, trodde först han var utlänning men han verkade vara italienare på riktigt. Strange...

Idag köpt tågbiljetter för en tripp till München (för övrigt Monaco på italienska) om cirkus 4 veckor. T o r 58 euro, acceptabelt.
Ikväll anländer det femte hjulet av vår lägenhets crew, Alberto, (nuförtiden arbetandes i Milano) för att bl a fixa med min hyra o deposition. Jag har frågat om vi kan sköta det via internetbank, men han insisterar på kontant betalning. Vet inte om det är värt o fundera på varför, men känns inte helt bekvämt att ge iväg 2250 euro (2 månadshyror + 3 mån deposition) kontant sådär i en handvändning. Får hur som helst göra många små automatuttag närmaste dygnet.

Ikväll konsert, utgångspris 40 euro men med både studentrabatt o ungdomsrabatt landade vi så småningom på 12 euro. Fortsätt i den stilen!

Pluggsugen

En tvåtimmarsföreläsning där det kändes som jag knappt hann sätta mig tillrätta innan den var slut. Under eftermiddagen upplevdes liknande fenomen. På en 4 timmarsföreläsning... När hände det senast undrar man? Tror det kan vara för att jag idag tyckte jag förstod det mesta som behandlades, och eftersom det tidigare har varit snålt med sådana föreläsningar blev det helt plötsligt spännande! Kul hur som helst. Nästa steg är att hitta hemsidan för alla gamla tentor så kan pluggandet sätta igång på riktigt.

Ute blåser det annars kalla vindar o regnet vägrar i princip att ta längre pauser än en kvart.Träden är färgglada o marken är täckt av löv. Som en helt vanlig höst med andra ord! Snart dags att plocka fram handskar + halsduk .

En trevlig överraskning (som kanske endast linköpingsstudenter förstår) är att det verkar finnas motsv. Venture Cup här i Bologna. Denna fiktiva företagstävling innebär, precis som originalet, minst 2 informationsmail (oftast fler) om dagen utan möjlighet att avregistrera sig. Lätt irriterande. Fråga mig inte hur de fick tag i min mailadress. Kanske av kontoret i Linköping?
Även under föreläsningarna i Italien används sudoku o övrigt innehåll i gratistidningarna (Metro, Extra) lika frekvent som penna o anteckningsblock. Inget konstigt med det egentligen, men jag slås ibland av de relativt många likheterna med Sverige.


Börja plugga ordentligt?

Då börjar så sakteliga denna veckas mastodontdag lida mot sitt slut.
Skola 9-18 med en lunchrast som tillbringades raskt promenerande. Var tvungen att gå till ESN kontoret för att registrera mig innan de stängde. (har bara öppet en dag i veckan..) det låg givetvis på "fel" sida stan i förhållande till skolan så jag har nog promenerat ca 2,5 timme idag. O jag som älskar att promenera..
Föreläsningssalarna här är inte o leka med, träbänkar som är hårda som....trä. Nej men det är svårt att sitta bekvämt, och borden är så smala o långt från bänkarna så man kan inte sitta bakåtlutad o samtidigt använda bordet, utan måste sitta framåtböjd hela tiden. I eftermiddags 4 timmar med en 10min paus i mitten. Seeegt.
Pratade med examinatorn i reglertekniken och fick reda på att A-kursen (som jag ska läsa) även använder sig av B-kursens (som jag inte ska läsa) föreläsningspass fram till 1a November, alltså har jag missat betydligt fler föreläsningar än jag trodde. Tenta om två veckor (31a), har en hel del att jobba ikapp. På italienska. Spännande.

Charlie har även behagat urinera hos mig två dagar i rad. Igår på mitt täcke och idag (lite artigare) på golvet. Matte Nicole ursäktar det med att han gör det när han blir uppspelt. Då var det slutlekt med hundskrället. Game over. Alternativt bedrivs lekandet fortsättningsvis i Nicoles säng.

Några bilder...

image1
mitt rum i lägenheten. En finurlig IKEA möbel dominerar som ni kan se

image2
snart dags för söndagslunch på uteplatsen

image3
husets vilde Charlie. Mycket svår att få bra på bild när han inte är still många sekunder per dygn

image4

image5
allt detta för under 100 euro, som hittat :)

det tar sig..

Har fått klartecken från Linköping för några av kurserna jag tänkt läsa här, skönt men fortfarande några kvar att stångas med.
Väl på dagens första föreläsning var det visst inte den kursen jag tänkt mig, var produktionsteknik ist för reglerteknik. Ingen verkade heller veta till vilken aula vår lärare hade gått. Dagens andra inleddes med att läraren kom 20 minuter försent, sedan flöt det på bra. Dagens sista prövning var en chansning från min sida, och visade sig vara helt meningslös. Informationssystem hette kursen, o vi gick igenom hur man orienterar sig samt skapar och raderar mappar i DOS-miljö. Spännande.

Nu pizza o CSI på italienska, trevligt trevligt!

Lasagne, spelkväll o IKEA

Internet äntligen up and running igen efter några dagars avbrott. Anledningen var att vi visst inte betalat räkningen i tid. Hämtade mina studenthandlingar i fredags morse innehållande lånekort, student-leg, bevis på att jag är student, med mera. Ringde därefter myndigheterna och bokade möte för att få mitt uppehållstillstånd (permesso di soggiorno) som alla utlänningar som stannar längre än 4 månader behöver. Jag fick tid kl 8.30 den 22a. Oktober? Nej nej nej, sakta i backarna. Februari..... om detta innebär att jag fram till dess är illegal invandrare lämnar jag osagt.

Fredagskvällen spenderades med utbytesstudentföreningen AEGEE, ett 50-tal utlänningar åkte iväg till en vinproducent för klassisk italiensk middag med vin o övriga tillbehör. Skönt att som omväxling kunna använda sig av engelska för att kommunicera med andra, något jag inte varit bortskämd med på sistone.
Antipasto (förrätt) var mortadella, Primo (~första huvudrätten) en gudomlig lasagne, Secondo (~andra huvudrätten, oftast kött) skinka salami o salsa (sås), sedan diverse ostar o kex, och till slut kaffe o minst 7 sorters kakor. Till varje rätt serverades vin och således var stämningen på topp vid middagens slut.

Igår ägnades em/kvällen åt sällskapsspel med övriga i lägenheten + två grannar. Cluedo gick bra, därefter spelade vi Tabu, lite svårt för min del med tanke på mitt skrala ordförråd men ändå kul.
Idag besök på IKEA, införskaffade bl a ordentligt täcke, bäddset, kudde, tofflor handdukar o ljus. Knökfullt med folk. Den klassiska korven kostar här 0,70 ? aningen dyrare än hemma om ja inte minns fel...men gott ändå!

Imorgon skola igen, ska gå på föreläsning i två nya kurser samt maila studievägledaren i Linköping för att diskutera eventuella kursbyten.
Annars har jag uppmärksammat att i princip varenda människa här röker, trafiken är farlig o oförutseende, stressade studenter är svåra att hitta och italiensk musik är bättre än jag trodde.
Linköping 7 power-play mål på 8 försök igår i Elitserien, det kallar jag effektivitet!

Föreläsning för självförtroendets skull

Som väntat var mina ambitioner lite för höga. Jag lyckades registrera mig på universitetet, därefter tog det stopp. På fredag är mina studenthandlingar klara och jag kan fortsätta pappersarbetet.

Nu gäller det att hitta scheman för kurserna... kan bli ett litet äventyr i sig. Letade runt i korridorerna idag, utan framgång. Frågade en dam i en infodisk, hon hänvisade till internet som jag suttit vid ett antal timmar idag, även här utan framgång. Slank hur som helst in på en random föreläsning för att åtminstone se "hur det går till" i Italien, vem vet det kanske är helt annorlunda mot hemma?! Visade sig vara en kurs som behandlar samma ämne som en kurs vi läste i Linköping i våras, vilket innebar att jag kunde förstå det mesta mkt bra. Liten kick för självförtroendet, blir antagligen andra bullar när de riktigt kurserna drar igång. Föreläsningen ganska lik dem hemma, verkar dock köra 2 st 1,5-timmars pass med kort rast emellan så det blir med största sannolikhet en del sega eftermiddagsföreläsningar framöver.

Charlie (hunden) är väldigt livlig och social, och aningen bortskämd. Nicole (matten) gör varje måltid lite extra mat. För matlåda eller liknande trodde jag först, men icke. Till sin kära hund såklart! Igår ris med räkor i chilisås, idag en bit pizza. Annat än torrfoder det.

Ikväll ut en sväng, imorgon planerar jag skola kl 9, var eller vilket ämne visar sig då.
För övrigt är Zlatan populär i tidningarna här sedan hans mål och numera ensamma skytteligaledning i serie A. Alltid en bra inkörsport när man träffar fotbollsintresserade italienare.


RSS 2.0