Framförhållning

Det kan vara bra att veta var man ska skriva sin tenta. Efter lite rundfrågning och gå-dit-istället-dom-vet-bättre på skolan har jag nu stenkoll på var jag ska ta vägen imorgon bitti. Skönt att slippa komma på imorgon kl 8.50 att jag inte vet var tentan är.

Julhets nej tack

Har i eftermiddags bockat av lite mer på julklappslistan, och insåg för en kort stund sedan att man kommer vara klar med alla julklappar redan imorgon, massa dagar tillgodo! Och framförallt slipper man flänga runt som en vante i affärer sista dagarna före jul o trängas med kleti o pleti. Tur att man åkte till Bologna.

Tvättade ikväll, tjejernas tvätt bestod bara av två täcken och ett par strumpor så jag tog på mig o hänga upp det. (istället för att slänga allt i soporna som tanken var från början)

T minus 46 hours. Innan dess ska en tenta skrivas och en väska packas.

Tystnad

Lägenheten har från i eftermiddags varit spöklikt tyst. Alberto (5e hjulet i lägenheten) var här under helgen och cashade in 2 månadshyror, bjöd även över några vänner på lunch idag. Därefter begav han sig mot Milano medan jag återgick till studerandet.
I vanliga fall är det musik/film på minst en av datorerna i rummet intill, oftast båda, en hund som gnäller/skäller/morrar med jämna mellanrum, telefoner som ringer hit o dit...saker jag har kommit att kalla hemtrevliga. Nu är det istället tyst, och av någon konstig anledning får jag inte den studiero jag hade förväntat mig. Imorgon universitetet, där är garanterat allt sig likt.
 
Världsrekord av svenska herrlaget på korta frisimslagkappen, helt sanslös tid, 21.05 i snitt!!! Och Lillhage sen då, petar ner Manaudou till andraplats på hennes paradgren 200 fritt,  7/100 över ER. Skapligt! Gäller att föra över dessa prestationer till långbana inför nästa års stora begivenhet.

Julklapp?

Upptäckte för en stund sedan att tvättmaskinen är full av en omgång tvättad tvätt. Har damerna lämnat uppdraget till mig att ta reda på den, eller tänkte dom låta den ligga o gotta till sig därinne i en vecka? Får se vad jag hittar på när det blir dags för mig o tvätta. Slänga allt i soporna o blåneka när jag kommer tillbaka i januari kanske...vore lite kul.

Finally

Såg igår första Lamborghinin här i Bologna. Ännu en sån där tanke man (jag iaf) har innan man kommer till Italien att det ska vara Ferraris o Lamborghinis i varje gatukorsning... En svart gallardo stod hur som helst på huvudgatan o njöt av solskenet. Omringad av 4-5 killar med kameror, samt en äldre herre som försökte hålla band på sin upphetsning.  Vittorio menar dock att italienare hellre har en Ferrari, eftersom Lamborghini nuförtiden ägs av Audi. Inget jag visste om men då får jag väl göra så att jag i framtiden har en Ferrari för mina ärenden i Italien och en Lamborghini för övriga världen...

Har nyss vinkat adjö till Ramona o Nicole, damerna i rummet intill  Dom åker hem till Bergamo, Ramona kommer tillbaka nästa fredag men då har jag hunnit åka hem. Således är det upp till mig och Gulio att hålla ställningarna här nästa vecka. Blir säkert bra. Chanserna till en ledig tvättmaskin ökar med största sannolikhet lavinartat, om man nu behöver tvätta.Lucia

Så var tentan i datasystem avklarad.. för gott? Ja det återstår att se, eftersom duktiga jag tryckte på fel knapp när jag skulle rätta (var en datortenta) och allt försvann. Körde uteslutningsmetoden mellan tre klickbara knappar men det gick alltså inge vidare. Alla hårt framkämpade svar försvunna, examinatorn fick ett mindre utbrott på mig och det enda jag kunde få fram var "ursäkta". Hemlängtan har varit mindre...

Resten av dagen studiefri, behöver vila huvudet innan logistikplugg inleds imorgon bitti. Luciakonsert, ev bio, en pizza eller två samt julklappsshopping kan förhoppningsvis lätta upp stämningen.

ps. tror inte victoria var dubbad igår kväll faktiskt, hon sa fel ibland som de övriga i lägenheten kommenterade, o dubbas det borde dom väl dubba rätt.. i fransk tv oxå alltså, ett språkgeni helt enkelt

Point of no return

bläcket i min sista fungerande penna tog nyss slut. Ska man tolka det som att jag inte kommer kunna trycka in mer information utan borde gå o lägga mig, eller ska jag kila iväg till mediabutiken som har nattöppet? Dom har garanterat öppet till midnatt en vanlig vardag... näe, sovdags.

Victoria Silvstedt gästskådespelade i ett frågesport-program ikväll, kunde faktiskt en hel del italienska. Hade rollen som en sån där käck liten sak som går o vänder på stora luckor med bokstäver bakom. Vittorio satt bredvid mig och var helt såld på hennes yttre, frågade hur gammal hon var, singel/gift etc.. något magiskt med blonda damer härnere.  Eller kanske var det något annat som fångade hans uppmärksamhet, vad vet jag.

Nit och redlighet

Min första dag som kan kallas "klassisk tenta-p dag" lider så sakta mot sitt slut.. lagom att ha den såhär två dagar innan tenta. I vilket fall som helst så har flitens lampa lyst över mig från 8.30-18, med kort rast för lunch och förflyttning till biblioteket. Anledningarna två till antalet; Behov av frisk luft o miljöombyte. Samt damernas ständiga tjattrande i rummet intill. 3 anledningar alltså (...)

Det svåra blir på torsdag att chansa rätt på vad examinatorn väljer ut från sin stora fina samling av powerpoint-slides. En fråga kan t.ex. behandla något som endast nämnts på en rad i en av hans slides, vilket gör utbudet av potentiella frågor i princip oändligt.

Kom även på en sak jag tänkte skriva här efter middagen i fredags som nyss dök upp i mitt huvud. På promenaden hem från bussen, tid ca 01.30, såg jag massa folk inne i en butik. Jaha nån VIP-kväll el liknande tänkte jag. Går fram till entrédörren och får syn på skylten med öppettiderna. Visar sig att denna bok/musik/dvd butik har öppet fre-lö 10-02 o sö 12-01...o jag tvivlar på att det är ob-tillägg, det är dom rätt griniga med här har jag hört. Klart, väldigt praktiskt om man blir lässugen mitt i natten o inte hittar någon bra bok i hyllan därhemma.

Köldknäpp

Idag har det varit kallt. Enligt sällskapet i matsalen "otroligt kallt", "ungefär som i Sverige va?" 3 grader, nja...det kanske är ä-n-n-u lite kallare i Sverige just nu.. detta var svårsmält för gli italiani, tur att dom håller sig här i krokarna där det inte verkar bli så mycket kallare än nollgradigt.
Samma typ av pasta i matsalen idag som på middagen i fredags framkallade dåliga minnen. Var är min lasagne?? eller åtminstone tortellini? Nytt försök imorgon.

Förundras över den ständiga entusiasmen hos folk som står och försöker pracka på folk erbjudanen o liknande på stan vareviga dag; mobilabonnemang, film- och sportkanaler, tidningsprenumerationer mm mm. Jag passerade en kille som ropade efter mig "du vet ju inte ens vad det är för nåt" varpå jag vände mig om o svarade "men jag vill inte veta vad det är för något du säljer". Eftersom jag är en man och således saknar simultanförmåga stannade jag till när jag sa detta, och han fångade såklart ögonblicket o ställde sig o började köra sitt stora förförarprogram. 3 månader betala för 1 bla bla, fri uppsägningstid utan dolda avgifter bla bla...till slut sa jag att jag var utlänning, varpå han önskade trevlig kväll o haffade ett nytt offer. Vet inte riktigt hur det ska tolkas?


Språkträning

Lika fascinerande varje gång man kommer på anledningar till att inte plugga. Resonemangen brukar kunna vara väldigt fantasifulla.
I eftermiddags till exempel, har jag tittat på en film och 2 Arkiv X avsnitt på italienska, för det kan ju faktiskt räknas in i språkträning, och den får man inte försumma. Har åtminstone gått igenom alla föreläsnings-slides och förstått innehållet bra mycket bättre än på de motsvarande föreläsningarna.

Är i regel mer produktiv före lunch och idag vaknade man på fel sida tolvslaget. Nu ett par Arkiv X avsnitt med datorn på magen i sängen, imorrn upp tidigt och få lite mer gjort.

Charlie har varit ordentligt i gasen idag, men blåsan har han lyckats knipa. Väldigt behändig storlek måste jag säga, kan slänga runt med honom i princip hur som helst i sängen.


Blir inte alltid som man tänkt sig

Jo visst, middagen var trevlig... men maten var inte i närheten av förra middagen på samma ställe, och sällskapet sen... lyckades hamna bredvid 3 amerikanskor från Kalifornien.. huuuur självupptagna som helst, och dom vägrade prata italienska fast dom varit här i 6 månader.. och amerikanska är inte ett av mina favoritspråk direkt. Alltså sökte jag min uppmärksamhet till vänster och Vitold, en ukrainare som pratar bl.a. svenska, och som ska fira nyår i Stockholm så vi pratade svenska helt enkelt. Mycket roligare än att prata med "riktiga" svenskar, eftersom han verkligen uppskattade språkträningen och jag tyckte det var kul att kunna vara till hjälp.
Faktiskt inte ensam svensk på detta arrangemang, en blond liten svensk dam satt i andra änden av salen. SÖkte vi kontakt med varann? Icke sa nicke.. träffa svenskar kan man ju göra hemma...
 
Spöregn på vägen hem, var väntat med tanke på att det varit bra väder alltför länge nu.. imorrn heldag med plugg så vad spelar det för roll?

Har även halvt lovat att följa med på jazzklubb på onsdag, dan innan tentan.. bra idé!

Musik
Negramaro - L'immenso
Jovanotti - Bella

Vasco Rossi - Sally


Sista schemalagda

Så var den sista föreläsningen för denna termin avklarad! Skulle ljuga om jag sa att jag förstod allt han pratade om, men en del gick in. Nu återstår i runda slängar 10-12 dagar med (förhoppningsvis) frenetiskt pluggande, för att inte behöva samla på sig rester här nere. Finns ju annat att hitta på än att sitta o plugga till samma tenta flera gånger.

En till punkt på "italienska studenter"-listan; Nike-skor. Alla har Nike-skor. Överallt. Funderar på o införskaffa ett par men är skadad av priserna på helgmarknaden som sällan överstiger 15 euro, att jämföra med Nike-skor som går  på minst 70.  

Gick genom lyxgallerian Galleria Cavour på vägen hem från skolan idag, o självklart har dom julbelysningar som motsvarar standarden på affärerna. Väldigt uppiffat och modernt. Det underliga är att jag ser kunder inne i affärerna varje gång jag passerar, och ofta står dom vid kassan o betalar. Finns det så mycket rikt folk här, eller köper dom bara Gucci-tuggummin för 20 euro för att kunna spatsera runt med en Gucci-kasse? Jag blir nog tvungen att gå in o undersöka nån dag...Har ju faktiskt sett en fin rock i en av affärerna, lite dyr men förmodligen av yppersta kvalité.

Flitiga italienare

Tenta-p fenomenet verkar existera här med. Kom idag till skolan strax före nio och förväntade mig ett folkfattigt bibliotek, men möttes istället av ett fullt sådant och lyckades knipa den näst sista lediga läseplatsen. Studenterna här är vanligtvis inte de mest morgonpigga, hurtigt värre. Är det tenta-p så är det.

"Maccheroni 3P" i skolmatsalen idag, visade sig vara Maccheroni con Panna, Prosciutto e Pisselli; grädde, skinka o ärtor. Finurliga små mattanter det där.

Stort uppslag i La Gazzetta Dello Sport idag om Zlatans "magi" i hans målpass i senaste matchen. Djupgående analyser och matematiska beräkningar på vinklar hit o dit, "hur är det möjligt o slå sådana passar" ungefär.
Italien + fotboll = sant

Helgaktiviteter

Ingen Ferrari syntes i Modena.. egentligen är det nog en omotiverad förväntning att de ska finnas i större utsträckning här än i övriga städer. De som bygger bilarna, och följaktligen bor i Modena med omgivning, tjänar väl knappast i proportion till försäljningspriserna på slutprodukten. Som turist drar man tydligen snabba och dumma slutsatser ibland. Guidningen i Parma mycket bra, besök i operasal från 600-talet, byggd helt i trä. Fascinerande.

Hur gick fredagskvällen ensam med italienarna då? Jo ni, jag satt faktiskt flera gånger och bara hoppades att kvällen inte skulle ta slut. Vi åkte i två bilar till en restaurang på en liten "bergstopp" precis utanför Bologna, där åts det god mat och två killar hade med sig gitarrer + sånghäften, och stämningen var på topp! Konverserandet gick över förväntan och även i lite svårare samtalsämnen kunde jag göra mig förstådd. Kändes verkligen som en typisk italiensk kväll som man fick ta del av. Efter middag tog vi en sväng förbi Basilica di San Luca, en kyrka som ligger högt över Bolognas stadsnivå, för en häftig utsikt över Bologna by night, och avslutade sedan på en random pub inne i stan.

Nu sitter man och funderar på om man ska ta sig till Piazza Maggiore för "Ducati-festen". Egentligen...en stor folksamling som hyllar stjärnor i en sport som inte intresserar mig för fem öre. Folksamlingar kan man ju se var som helst. Nej, läsa lite bok istället kanske?

                                    

En bit ner på denna sida -klick- finns en beskrivning av promenaden jag gjorde idag, "vandringen" till San Luca från stadsnivå, samt av kyrkan som väntar högst upp.

RSS 2.0