Inramning

Helgen inleddes sådär lagom kul med en tretimmars tågresa Bologna - Porto San Giorgo, överfullt likt en djurtransport, AC:n ur funktion och en värme som inte var o leka med. Därefter kunde det bara bli bättre, vilket det också blev. En smak av vardag (fast över en helg) på italienska landsbygden, med mat innehållande bland annat fisk, skaldjur, bläckfisk, oliver och syltlök. Massa saker jag tycker om med andra ord.  Bad, bollekar, utgång, brända axlar, besök hos en farmor mm mm.. i stort en lyckad inramning av året i Italien, även om det fattas några veckor innan man sätter fötterna på svensk mark igen.

Två tentaresultat låter vänta på sig, även efter mailförfrågan till respektive examinator. Tror att resultaten i alla fall kommer innan helgen, och även bestämmer om det behöver pluggas mer för att klara godkänt.  Produktionsekonomi-läraren bör kunna gå att komma överens med, han i marknadsföringen däremot kan bli svårflirtad. Om jag nu inte får godkänt direkt vilket vore den enklaste lösningen.

- Skulle klippa mig idag. Frisörskans öppettider må-fre 11-16. Går dit strax efter 14 och det är - stängt.

- Skulle få ett kursbetyg registrerat (krävs fysisk närvaro) idag och mailade examinatorn om tid och plats. Svaret: Jag är och jobbar i Tyskland denna vecka. Vi hörs i början på nästa.

 
 

Tecken på att det är varmt i stan..

Charlie orkar inte hoppa upp i sängen på första försöket, utan behöver ta sats o försöka igen.

Trägen vinner

Från första veckan här i Bologna har jag förföljts av denna långlivade kurs kallad Reti di telecomunicazione, med en examinator som verkade bestämt sig från första gången jag pratade med honom att jag inte skulle få godkänt i kursen.

Efter 2 kuggade tentor frågade jag om det fanns möjlighet att göra annan typ av tenta. "Om du kuggar nästa kan vi göra en muntlig variant". Sagt o gjort, jag kuggar nästa, men får samma svar som gången tidigare. Okeej, kuggar nästa, lovas muntlig tenta. Väl där dyker han inte upp, när jag sedan kommer för att till slut göra min muntliga tenta (tror jag) blir jag satt på en stol o göra vanliga tentan än en gång. Kuggar, blir lovad muntlig tenta på måndag (idag). Väl där sitter han i knappt 2 timmar o beklagar sig över mina otillräckliga kunskaper o känner sig "förolämpad" för att jag inte kan mer än jag kan. Efter att i princip bara suttit och tagit emot skit börjar jag till slut hugga emot lite (förvånad över hur bra språket flöt på då faktiskt) och efter vissa diskussioner och oenigheter ger han mig poängen 18=godkäntgränsen. Inom mig dansas o sjungs det för glatta livet, utåt stenansikte och "ja, jo, 18 får jag väl vara nöjd med i o med att jag inte kan kursinnehållet så bra som man skulle kunna önska".
Sanslöst hur mycket tid som lagts ner på allt tentapluggande till denna kurs, har uppenbarligen använt mig av fel studieteknik men fortfarande.. den kurs jag slitit överlägset mest med för att bli godkänd i sen jag började universitetsstudierna. Skönt att man kan lyckas ibland!

Annars är det vad man skulle kunna kalla högtryck i trakterna; svetten rinner bara av att stå och vänta vid trafikljus, asfalten mjuknar o blir blöt, folk gömmer sig undan torgen o öppna platser.. men detta är vad jag längtade efter i vintras så jag är supernöjd! Två tentor kvar. Sen.....mhm, ska bli skönt med sommarlov.

Italiensk midsommar

existerar inte som ni kanske kunde gissa. Istället skrev jag två tentor, åt en pizza o pluggade på kvällen. Inte den roligaste midsommaraftonen jag någonsin har haft, men å andra sidan var jag pigg o fräsch imorse kl 8 o kunde sätta igång marknadsföringsplugget.

Finanstentan försenades knappt en timme eftersom läraren använde sig av den mest otroliga o ineffektiva metoden för utplacering av studenter och tentor. Väl igång så pratades det, kursböcker låg öppna i knäet, folk hade små dataskrivna fusklappar uppe på bänkarna, läraren gick omkring o drog torra skämt om vad som händer om man kuggar etc... var svårt att ta det hela på allvar. Föredrar total tystnad.

Digitaltekniken genomfördes i lärarens rökiga arbetsrum med två spanjorer, gick bra och muntliga delen på onsdag borde gå vägen.
Gjorde misstaget att slinka in o kolla väderprognos för Bologna kommande vecka. Eftersom jag kommer sitta inne o plugga tom fredag blir det högtryck o 30-33 grader fram till...just det, torsdag em/kväll.

Never ending story

Kommer till salen där de andra skriver den "vanliga" tentan, förberedd för att göra min muntliga variant. "Ja ska vi säga att vi tar det imorgon på mitt arbetsrum?"  Jag frågar om inte tanken var att göra den nu på plats, men så var tydligen inte hans plan. Satte mig i alla fall o gjorde ett försök på vanliga tentan, svarade felfritt på den öppna frågan men multiplechoice-delen summerade 39p o 50 är godkänt. Ska nu göra muntlig tenta på måndag, samma dag som marknadsföringstentan, dagen innan muntliga digitaltekniktentan, 3 dagar efter imorgon då jag skriver finans och digitaltekniktentor. Borde alltså inte sitta o skriva här utan istället plugga, men var tvungen att ta en paus för att inte bli tokig. Det frestar rätt bra på tålamodet att plugga nåt som man inte förstår.

Eller hur

"Det verkar som det blivit ett missförstånd, jag väntade på dig förra måndagen. Men du får en ny chans imorn bitti 9.30."

Köpes: basebollträ, gärna i aluminium. Brådskande, behöver det senast imorn bitti 9.30. 

Inte glad

Det var då självaste den hur svårt det ska vara att bli av med den där kursen. Överenskommelsen var att genomföra muntlig tenta på lärarens kontor kl 15 idag. strax efter 15 ringer jag, inget svar. kommer efter mycket om o men in genom en låst dörr o knackar på hans dörr, inget svar. Pratar med infogubben som inte har sett läraren på hela dan och inte har en aning om var han kan tänkas hålla hus. Väntar två timmar, vänder sen hemåt och skriver ett bitskt mail. Får se vad jag får för svar... Verkar som han bestämt sig för att jag inte ska klara hans kurs, men jag ger mig inte. Än.

Imorn spöar Holland Rumänien och Italien Frankrike, på onsdag spöar Grekland Spanien och Sverige vinner med typ 3 mål, så har vi fått en klockren kvart Sverige-Italien!


Nu ska jag köpa ett par rullar pringles paprika o försöka äta bort irritationen från eftermiddagens strul.


Slut för den här gången

Då var sista italienska föreläsningen avklarad för denna gången, saknas bara att klara 5 tentor så är allt frid och fröjd. Vi fick även besök av två duvor i aulan, ingen aning om hur de kom in där men de var inte så skygga av sig. Otrevliga helt klart.
Digitaltekniktentan lyckades jag få tidigarelagd, så oavsett hur resultaten faller ut verkar jag få sommarlov tidigare än planerat. Alltid nåt.

Först ut blir måndagens muntliga tenta i kursen som jag redan kuggat (host) gånger. Faktum är att jag känner att bitarna börjar falla på plats denna gången. Kanske för att jag verkligen är tvungen att klara tentan men ändå. Lite lugnande.


Bologna

För en stund sen avslutat en intetsägande finansföreläsning. Föreläsaren sa med glädje i rösten att det är en annan tjomme som håller i föreläsningarna imorn o på fredag, vilket betyder att han bara hade dagens och torsdagens föreläsningar kvar att hålla i. Kul att han brinner för det han håller på med.

Svalorna utanför fönstret skriker så mycket så jag ser mig om i rummet för att hitta något effektivt vapen. hänga ut lite smutsiga kallingar på balkongräcket kanske. Eller gå o köpa ett luftgevär, så har Charlie nåt o leka med sen. (döda svalor alltså, inte geväret) 

Stefan Nystrand lagt ner sin blogg, blev för mycket i förberedelserna inför OS.. jag ska försöka ta reda på hur han tänkt ta itu med lufttrycksproblemet i Peking. Som han själv förklarade varför han inte tävlar i LZR-dräkten innan OS; "Man kan inte underskatta den mentala biten".  Nej särskilt inte om man tänker som en kamel.

Antiklimax?

Vad ska man säga... regerande världsmästarna nere i brygga redan i första gruppspelsomgången, 0-3.. Gjorde inte saken bättre att domaren var svensk när protesterna på puben haglade efter första målet. Verkar dock som att domslutet var korrekt. Nya tag mot Rumänien på fredag. Och ikväll smäller det för Lagerbäcks pojkar, spännande!


Forza Italia

Så var besöket borta och jag sitter ånyo i mitt rum framför datorn.. att tiden alltid ska gå så rackarns fort när jag får besök. Från möte vid stationen till avsked vid densamma känns det som det gått ett dygn, MAX.. jaja, har varit väldigt kul i alla fall, vi hade vädret på vår sida, bad i Rimini igår, lite shopping, en o annan kaffe...o pizza förstås! 

"Felräkning i banken, till er favör 5 euro" fick jag idag när jag betalade pizzorna men ärlig (/dum?) som jag är fick han tillbaka dom. Ingen gammal mattelärare han inte.  

Ikväll smäller det; regerande världsmästarna ger sig in i leken i Österrike/Schweiz. Detta beskådas givetvis med ett gäng (vet ännu ej storlek) italienare framför storbildsskärm. Hoppas på bra stämning och vinst för Gli Azzurri.

Först, Reti di telecomunicazione, tenta #5-plugg.

:(

Ankomsten uppskjuten till imorgon förmiddag istället, det verkade vara en bra idé att stanna och utforska Frankfurt över natten.. skönt att dom får hotellrum o ordentlig sömn i alla fall, sedan ÄNNU mer laddade för Bolognavistelse!!

Pizzan idag inte lika god som den kan vara, kanske för att det var precis före stängning och herrr pizzabagare var trött? Kanske för att man har förätit sig på maträtten? Måste varit att han var trött.


"E´ tutto troppo facile"

Kul med en examinator som på föreläsningarna alltid påpekar hur enkelt allt han går igenom är, när han själv skrivit kursboken och det igår kom fram en student vars far även haft denne lärare i samma kurs för typ 25 år sen. Konstigt att han tycker det är lätt.. min inlämningsuppgift stämde hur som helst inte överens med hans lösning men förmodligen är det han som gjort fel nånstans. 

Hur examinatorn i finanskursen har hamnat på den posten är det ingen som vet,
Han jobbar med investment banking och påpekar minst en gång i veckan att han skulle tjäna MYCKET bättre om han jobbade med det istället för att hålla i föreläsningarna.
Han fäller (lätt irriterad) minst en gång per föreläsning kommentaren "läs i boken istället, den förklarar bättre än jag gör", varpå 10-15 pers demonstrativt reser sig o går därifrån.
Han har ställt in senaste två tordagarnas 4 -timmarsföreläsning för att han "behöver vara på börsen"
I onsdags slutade vi en timme tidigare för att han skulle på utflykt till Rimini med familjen. Mamma mia!

Om några timmar besök av syster yster o hennes karl, trevligt! Skönt för dom att komma bort från värmen i Sverige o få lite regn o svalka istället...vad gör man?


Serie A

Häftigt att Bologna FC gick upp i högsta fotbollsserien i helgen! Då kommer man kunna cykla till stadion o se Inter, Roma, Milan och Juventus spela... nej just det ja, jag är i - Linköping i höst.. inte bitter.

Rapporterna från Svedala säger att det är högsommarvärme och att många studenter inlett sina sommarlov (nåja, ledighet från skola i alla fall) efter avklarade tentor. Först blev jag lite avundsjuk men insåg sedan att det inte gör mig nåt att det för tillfället ösregnar här, jag framför mig har (minst) 5 tentor eller att jag åt äcklig mat i skolan idag, för alltsammans har gått o blivit en trivsam vardag.  Från i höst och framåt kommer jag förmodligen uppskatta saker hemma på ett annat sätt, men säkerligen även längta tillbaka hit av diverse anledningar, så det gäller att njuta av mina sista 5-6 veckor som en studente straniero här i Bologna!!

Sol- och badsemestern nere vid "klacken" i helgen lämnade inget mer att önska. Sol, bad o lek på dagarna och med en minimarket vid stranden som sålde 1,5 litersflaskor Lambruscovin för 2,60 euro blev kvällarna givna succéer. Hädanefter håller jag mig dock till Bologna bortsett från en eller annan dagstur, känns rätt skönt ändå.

På lördag fotbolls-EM igång! Träffade en lite underlig svensk i helgen som bor tillsammans med "typ 15 greker" här i Bologna så jag lovade att göra dom sällskap på tisdag kväll o titta på premiärmatchen. Öronproppar redan fixade.

RSS 2.0